Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 2 Flares ×

Czerwona kapusta jest bardziej wartościowa od swojej siostry, kapusty białej. Niestety nie gości na naszych stołach zbyt często, a szkoda, bo może być lekiem praktycznie na wszystko.

Kapusta czerwona jest bogata w:

- antocyjany (przeciwutleniacze), które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami
- witaminy: B1, B2, B6, E, C, A
- potas, magnez, cynk, sód, wapń, fosfor, żelazo
- kwas foliowy i flawonoidy

Składniki zawarte w czerwonej kapuście działają:

- oczyszczająco, pozbywając się toksyn z naszego organizmu
- antynowotworowo, chroniąc komórki przed rakiem
- przeciwzapalnie oraz ochronnie
- łagodząco na obrzęki i stłuczenia
- leczniczo na wrzody żołądka
- wzmacniająco na naczynia krwionośne

Dodatkowym atutem tej odmiany kapusty jest jej niska kaloryczność. W 100g zawiera jedynie 40 kcal.

Niestety, aby w pełni skorzystać z dobroci czerwonej kapusty, trzeba zadbać o jej obecność w codziennej diecie. Jest na to prosty sposób, z którego korzystam raz na jakiś czas, aby podnieść swoją odporność – sok z czerwonej kapusty.

Przepis na sok z czerwonej kapusty

Wystarczy czerwoną kapustę wycisnąć w sokowirówce.
Nie każdemu jednak będzie odpowiadał ostry smak soku, więc można do niego dodać sok wyciśnięty z jabłka lub każdy inny, który nam smakuje.

Picie takiego soku codziennie, przez dwa tygodnie, znacząco wzmocni odporność i oczyści z toksyn. Warto robić takie kuracje zwłaszcza przed zimą, w okresie wzmożonej podatności na przeziębienia.

 

A Wy znacie jakieś inne, domowe sposoby na podniesienie odporności?

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Filament.io 2 Flares ×

37 Comments

  1. ~magda

    nie wiedzialam ze ma az tyle wlasciwosci, warto czytac co jesc i pic, jesli chodzi o picie, ja ostatnio jestem zachwycona sokiem aloesowym z oleofarm, jest dobry na prace ukladu pokarmowego

    1. justyna_wacowska

      Każdy ma inny sposób. Mój dziadek sobie nigdy nie żałował niczego. Rano na śniadanie skwarki z jajecznicą (skwarek było więcej niż jajka)i przeżył prawie 90 lat ;)

      Ja jednak nie zamierzam tego próbować.

  2. ~zaleska

    Witam :)
    kapustę czerwoną od białej różni w zasadzie tylko kolor (antocyjany: barwniki od czerwonego po fioletowy). kapusta biała ma takie same właściwości, a jest trochę delikatniejsza. sok z kapusty nie wszyscy mogą pić, nawet z dodatkiem łagodzącego smak soku z jabłek czy marchwi. ale poza tym kapusta jest CUDOWNYM WARZYWEM, zasługującym na poczesne miejsce w naszej kuchni. polecam bigos ze słodkiej kapusty. :)

  3. ~Dareksen

    Z tego co wiem to czerwone papryczki chili pomagają też w leczeniu raka ale o kapuście czerwonej nie słyszałem. Miałem w rodzinie chorego na raka i obecnie już jest ok. Jak dobrze pamiętam to papryczkę kroi się na małe kawałki i zalewa oliwą z oliwek w słoiku. Następnie wkłada się na kilka dni do lodówki i po jakiś 10 dniach pije się codziennie łyżeczkę tej oliwy.
    A i chyba dzisiaj kupie główkę czerwonej kapusty i zawiozę żonie na stanowisko jej codziennej monotonii kuchennej :P

    1. justyna_wacowska

      Czytałam o działaniu antynowotworowym kapusty szczególnie na piersi i kobiece narządy rodne.
      Oliwy z chili z chęcią spróbuję :)

      W mnie dzisiaj także kapusta do obiadu ;)

  4. ~MałaMi

    Pacze widzę coś fioletowego myślę pewnie Play ale zaraz o kapuście coś napisane. Zaspana jestem więc nie zauważyłam co to za blog. I? Szybko i na temat, nienawidzę kapusty tak samo jak zup. Za to kocham marchewkę ;) 

    1. ~Absurdalna

      Trzeba troszkę podgotować kapustę, żeby puściła sok i była miękka, owinąć pasemko włosa, zagnieść żeby sok przeszedł na włosy, potrzymać chwilę i zdjąć liść z włosa. Wychodzi taki fioletowawy odcień:D Tylko wiadomo, że bardzo nie trwały:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>