0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Dzisiaj zrobiłam na obiad pierogi ze szpinakiem i twarogiem.

Składniki na farsz:


1 opakowanie mrożonego szpinaku ze śmietanką (ja używam ten z Lidla, bo jak dla mnie ma najlepszy smak)
500g czyli 2 kulki twarogu tłustego
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto pierogowe:


500g mąki
50g masła
250ml wody
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

 

 
Przygotowanie farszu:
1. Na patelni rozgrzewamy olej i rozmrażamy szpinak, często mieszając. Na drugiej patelni podsmażamy na złoty kolor cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
2. Kiedy szpinak będzie już rozmrożony i przesmażony, dodajemy do niego cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku. Ja lubię ostrzejszy farsz, więc daję więcej pieprzu.
3. Do gotowego, ciepłego jeszcze szpinaku dodajemy twaróg i łączymy. Ja używam do tego rąk. Najlepiej się wtedy składniki stapiają. Farsz gotowy :)

 

 

 

Przygotowanie ciasta pierogowego i pierogów:
1. Masło roztapiamy w wodzie. Zółtko i jajko roztrzepujemy, dodając sól.
2. Wysypujemy 500g mąki na stolnicę lub blat, robimy dziurkę i wlewamy jajko. Delikatnie mieszamy, żeby nic się nie rozlało i zaczynamy zagniatać, dodając stopniowo masło z wodą (ciepłe). Jeśli za bardzo klei się do palców możemy delikatnie podsypywać mąką.
3. Zagniecione ciasto będzie miękkie i lśniące. Zawijamy je w folię aluminiową, aby nie wyschło (chyba, że będziemy lepić od razu).
4. Ja z ciasta formuję wałeczki i kroję nożem na mniejsze, pojedyncze porcje, które potem wałkuję. Do każdego rozwałkowanego kawałka dodajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
5. Gotowe pierogi wrzucamy do dobrze osolonej, wrzącej wody i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch.

 

 

 

Z tego przepisu zrobiłam dzisiaj 53 pierogi.

Ja lubię je z samym masłem, a mój małżonek dodaje także śmietanę. Pełna dowolność :)

Smacznego :)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>