0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

Mój blog nie jest poświęcony kuchni, ale dzisiaj ugotowałam coś pysznego, czym chcę się podzielić :)

Kiedyś moja mama zrobiła bardzo pożywną węgierską zupę gulaszową. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie przepadam za mięsem (mężusiu musisz mi dzisiaj wybaczyć ;) ).

Oto przepis na Pożywną zupę nie-gulaszową:

Składniki na 4 porcje:

1 litr rosołu (ja miałam z kury, ale wiem, że najlepiej smakuje na wołowym)
500g pieczarek
1 czerwona papryka
2 spore ziemniaki
1 mała marchewka
2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

1. Pieczarki i marchewkę po uprzednim umyciu i obraniu, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i paprykę myjemy, obieramy ziemniaki i wszystko kroimy w kosteczkę, ziemniaki większą. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
2. Pieczarki smażymy w garnku na maśle, aż odparują całą wodę. Dodajemy paprykę, marchewkę, czosnek, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dalej smażymy chwilkę.
3. Jak się wszystko ładnie przesmaży – dodajemy rosół i dorzucamy ziemniaki.
4. Całość gotujemy do miękkości warzyw, maksymalnie 30 minut na średnim ogniu. Pilnujemy, aby zupa za mocno się nie gotowała i często mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz majeranek.
5. Smacznego :)

Moim zdaniem zupa jest bardzo pożywna, a najlepiej smakuje z grzanką lub kromką chleba. Nie jest bardzo ostra, więc osoby o delikatnych podniebieniach i żołądkach będą zadowolone :)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Filament.io 0 Flares ×

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>